Συχνές Ερωτήσεις

Ποιο είναι το εύρος των τιμών των συνθετικών σας γρασιδιών;

Διαθέτουμε μεγάλη γκάμα συνθετικών γρασιδιών από 5-22 ευρώ το μ2. Όλα μας τα γρασίδια είναι άριστης ποιότητας ανεξάρτητα από την τιμή τους. Δηλαδή, δε σημαίνει ότι ένα πολύ φθηνό γρασίδι δεν είναι καλό ποιοτικά. Για παράδειγμα, ένα γρασίδι που στοιχίζει 5 ευρώ/μ2, είναι φθηνό διότι είναι κατάλληλο για συγκεκριμένες χρήσεις. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, λοιπόν, τοτε δε θα έχει κανένα πρόβλημα. Επίσης, ένα γρασίδι μπορεί να είναι φθηνό και ποιοτικό, όμως, να υστερεί εμφανισιακά από κάποιο άλλο το οποίο προορίζεται για την ίδια χρήση, π.χ κήπο οικίας. Είναι δική μας υποχρέωση να εξηγούμε σε κάθε πελάτη μας τις επιλογές του και να τον βοηθούμε να επιλέγει το καταλληλότερο προϊόν στην καλύτερη τιμή για τη χρήση που θέλει να του κάνει.

Πώς η τιμή του γρασιδιού επηρεάζει την ποιότητά του;

Ένα γρασίδι με ψηλότερη τιμή από κάποιο άλλο, είναι λογικό να υπερτερεί κάποιου άλλου με χαμηλότερη τιμή. Αυτό, όμως, δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι υπερτερεί από πλευράς ποιότητας, ή με άλλα λόγια ότι το ακριβό θα είναι πιο ανθεκτικό από το φθηνότερο. Η εμπειρία μας έδειξε ότι αν ένα εργοστάσιο παράγει καλής ποιότητας γρασίδια, τότε αυτό θα το κάνει τόσο για τα φθηνότερα όσο και για τα ακριβότερά του είδη. Αυτό που διαφοροποιεί τα γρασίδια, ενός συγκεκριμένου εργοστασίου, ως προ την τιμή τους, είναι κάποιοι παράγοντες που δεν σχετίζονται με την ποιότητά τους, όπως είναι η πυκνότητα, το ύψος και το σχήμα της τρίχας, ο τρόπος της ραφής των δεσμών, ο αριθμός των τριχών ανα δέσμη, το υπόστρωμα, η ποικιλία των χρωματισμών, κτλ.  Ολοι αυτοί οι παράγοντες, βέβαια, δεν είναι ασήμαντοι, αφού ο καθένας με τον τρόπο του επηρεάζει την μελλοντική εμφάνιση του γρασιδιού, άσχετα, αν όπως προαναφέρθηκε μπορεί όλα να έχουν την ίδια διάρκεια ζωής.

Πώς συγκρίνω τις τιμές των γρασιδιών μεταξύ δύο ή περισσοτέρων προμηθευτών;

Είναι πολύ σημαντικό οι πελάτες να μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ όμοιων προϊόντων. Στην περίπτωση των συνθετικών γρασιδιών αυτό είναι αρκετά δύσκολο, λόγω του ότι οι περισσότεροι πελάτες δε γνωρίζουν πού να επικεντρωθούν, με αποτέλεσμα πολλοί προμηθευτές να εκμεταλλεύονται αυτή την άγνοια και να υπερτονίζουν τα πλεονεκτήματα των δικών τους γρασιδιών και να υποβαθμίζουν τα μειονεκτήματά τους. Μια επαγγελματική  προσέγγιση εκ μέρους των προμηθευτών θα ήταν να παρουσιάζουν τα πραγματικά τεχνικά χαρακτηριστικά των γρασιδιών τους, εξηγώντας στους πελάτες τι σημαίνει το καθένα από αυτά και ο πελάτης να επιλέγει αυτό που θα πλεονεκτεί με βάση στοιχείων και συμφέρει πραγματικά από άποψη τιμής. Με άλλα λόγια ένα γρασίδι για παράδειγμα 16 ευρώ το τ.μ μπορεί να είναι πολύ ακριβότερο από ένα γρασίδι 20 ευρώ το τ.μ, αν συγκρίνει κάποιος τα τεχνικά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο γρασιδιών.

Πότε είναι απαραίτητο να τοποθετείται χαλαζιακή άμμος μέσα στο γρασίδι;

Πρέπει πρώτα να δούμε σε τι αποσκοπεί η τοποθέτηση χαλαζιακής άμμου μέσα στο γρασίδι. Ο πιο ουσιώδης λόγος είναι το κράτημα της τρίχας σε σχετικά όρθια θέση με το πέρας του χρόνου, δηλαδή να επιβραδύνει όσο το δυνατό περισσότερο το πέσιμο της τρίχας του γρασιδιού. Άλλοι, λίγοτερο σημαντικοί λόγοι, είναι η πιο φυσική εμφάνιση του χορτοτάπητα, με την αφαίρεση τυχών φουσκωμάτων στην επιφάνεια του χορτοτάπητα, η προστασία  από τους ανέμους, κτλ. Δυστυχώς και σε αυτό το σημείο πολλοί προμηθευτές υπερτονίζουν τους δευτερεύοντες λόγους τοποθέτησης της χαλαζιακής άμμου, για να αποκρύψουν τον κύριο λόγο που είναι ότι τα γρασιδια τους πιθανό να χρειάζονται απαραίτητα τη βοήθεια της χαλαζιακής άμμου για να μη πέσει η τρίχα τους, αφού είναι πολύ μικρής πυκνότητας. Συχνά πυκνά ακούμε και τη δικαιολογία της προστασίας από τη φωτιά, κάτι που είναι εντελώς ανυπόστατο, αφού όλα τα συνθετικά γρασίδια καλής ποιότητας έχουν μεγάλη αντοχή στη φωτιά με ή χωρίς χαλαζιακή άμμο.

Ποιο ύψος πέλματος είναι καλύτερο;

Ένα άλλο σημείο παραπλάνησης του κόσμου είναι το ύψος του πέλματος. Ένα γρασίδι με ψηλότερο πέλμα δε σημαίνει ότι είναι καλύτερο ή δικαιούται να είναι ακριβότερο από ένα άλλο με χαμηλότερο πέλμα. Το ύψος του πέλματος έχει να κάνει με τη χρήση που ο καθένας θέλει για το γρασίδι του. Γενικά τα γρασίδια που προορίζονται για παιχνίδι παιδιών θα ήταν καλά να έχει πέλμα κάτω από 35 χιλ., ενώ ένα γρασίδι που προορίζεται για διακόσμηση ενός κήπου, είναι αρκετό να έχει πέλμα το πολύ 40 mm, με ιδανικότερο πέλμα για την Κύπρο τα      37 mm. Ψηλότερο πέλμα πρέπει να συνδυάζεται με πολύ ψηλή πυκνότητα, διαφορετικά πολύ σύντομα θα χάσει την όρθια εμφάνιση της τρίχας του.

Γιατί το συνθετικό γρασίδι, αμέσως μετά τη τοποθέτηση του φαίνεται πολύ ψεύτικο;

Το γρασίδι εισάγεται σε ρολά εξαιρετικά σφικτά τυλιγμένο. Αμέσως μετά το ξετύλιγμά του από το ρολό οι τρίχες εξακολουθούν να είναι πεσμένες για κάποιο χρονικό διάστημα και σε κάποιες περιοχές παρουσιάζονται και κάποια φουσκώματα. Πόσο θα διαρκέσει αυτό το διάστημα, εξαρτάται μόνο από δύο παραγοντες. Πρώτο, πόσο πυκνό είναι το συγκεκριμένο γρασίδι και πάνω απ’ όλα, πόση θερμότητα δέχεται η περιοχή όπου θα  τοποθετηθεί το γρασίδι (καλό είναι να μη συγχέεται η θερμότητα με το φωτισμό). Σε περιόδους όπου ο χορτοτάπητας θερμαίνεται σημαντικά, το πέλμα του χορτοτάπητα θα σηκωστεί από μόνο του εντός μερικών ωρών. Αν η θερμότητα είναι περιορισμένη τότε θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διαστημα για να σηκωστεί το πέλμα και να τεντώσει ο χορτοτάπητας.

Γιατί κάποτε ο χορτοτάπητας συρρικνώνεται;

Μια μεγάλη παρανόηση καλύπει αυτό το σημείο. Οι συνθετικοί χορτοτάπητες συρρικνώνονται όταν δέχονται ψηλές θερμόκρασίες, δηλ. κυρίως το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει κατά το πρώτο καλοκαίρι μετά την τοποθέτησή τους. Άρα, κατά την εφαρμογή τους, ανάλογα με την εποχή, πρέπει να λαμβάνεται υπόψην αυτός ο παράγοντας.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής ενός συνθετικού χορτοτάπητα;

Εδώ πραγματικά η απάντηση δεν μπορεί να είναι ακριβής. Αυτό εξαρτάται τόσο από την ποιότητα του χορτοτάπητα και τη χρήση του, αλλά πιο πολύ από την υπεριώδη ακτινοβολία που δέχεται. Τα περισσότερα συνθετικά γρασίδια που εισάγουμε είναι κατασκευασμένα για τη μέγιστη εφικτή διάρκεια ζωής 5000 UV-hours, οι οποίες αντιστοιχούν, περίπου, με 7 έτη σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου.

Συχνά πυκνά, βλέπουμε να διαφημίζονται από διάφορες εταιρείες, γρασίδια που θα διαρκέσουν 10 ή 15 ή και περισσότερα χρόνια. Από την άλλη, όμως, η εγγύηση που προσφέρουν στους πελάτες τους δεν υπερβαίνει το 6-7 χρόνια!!! Συνεπώς, όλοι μας καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε την κοινή λογική πριν αποφασίσουμε για κάθε αγορά μας.

Γιατί κάποτε οι ενώσεις μεταξύ των λωρίδων του χορτοτάπητα είναι ευδιάκριτες;

Είναι αναπόφευκτο να μη φαίνονται καθόλου οι ενώσεις μεταξύ των λωρίδων του χορτοτάπητα. Μια σωστή εφαρμογή ελαχιστοποιεί την εμφάνιση των ενώσεων αυτών, αλλά δεν τις εξαφανίζει εντελώς. Με το πέραs του χρόνου οι ενώσεις γίνονται ολοένα και λιγότερο εμφανείς.

Σε ποιες επιφάνειες τοποθετούμε συνθετικούς χορτοτάπητες;

Γενικά σε όλες τις επιφάνειες. Το ιδανικότερο θα ήταν σε επιφάνειες από μπετόν, αν όμως δεν υπάρχει τέτοια επιφάνεια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επωμίζεται ο πελάτης ενός τέτοιου κόστους. Με πολύ πιο οικονομικό τρόπο μπορεί να φτιαχτεί ένα υπόστρωμα από αδρανή υλικά, το οποίο είναι εξίσου καλό για το συνθετικό χορτοτάπητα, φτάνει να φτιαχτεί από άτομα με πραγματική γνώση σε αυτό το αντικείμενο. Αν το υπόστρωμα αυτό δε φτιαχτεί με τα κατάλληλα υλικά και από έμπειρους τεχνίτες, τοτε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, αργά ή γρήγορα, ο χορτοτάπητας να παρουσιάσει κάποια προβλήματα.

Πόση εγγύση έχουν τα συνθετικά γρασίδια;

Μοναδικά, ίσως, είναι τα σχέδια εγγυήσεων και τα σχέδια αντικατάστασης συνθετικού χορτοτάπητα  που προσφέρει η εταιρεία μας σε όλους τους πελάτες της, με στόχο να τους απαλλάσσει από την αβεβαιότητα που, ίσως, κάποιοι πελάτες βιώνουν  σχετικά με την αντοχή του συνθετικού τους χορτοτάπητα.

Οι περισσότεροι συνθετικοί χορτοτάπητες που χρησιμοποιούμε καλύπτονται από ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ . Η διάρκεια της εγγύησης που προσφέρεται για κάθε είδος γρασιδιού δεν είναι πάντα η ίδια, συνεπώς, θα ήταν καλό να μας ρωτήσετε, συγκεκριμένα, για το είδος του γρασιδιού που σας ενδιαφέρει. Πέραν από την εργοστασιακή εγγύηση, παρέχουμε στους πελάτες μας την εγγύηση της εταιρείας μας. Περισσότερες πληροφορίες για τις εγγυήσεις των προϊόντων μας δίνονται, γραπτώς, στους πελάτες μας μαζί με την προσφορά μας για τον κήπο τους.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί  σε περιπτώσεις όπου προμηθευτές υπόσχονται ή διαφημίζουν μεγάλης διάρκειας εγγυήσεις, διότι έχουμε παρατηρήσει ότι πολλοί από αυτούς όταν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα που προέκυψε στο γρασίδι που τοποθέτησαν, ενώ ήταν σε ισχύ η περίοδος εγγύησής του, απλά δεν μπορούσε κανείς να τους εντοπίσει.

Επίσης, σημαντικό είναι να κατανοήσουν οι καταναλωτές ότι όπως όλα τα προϊόντα που εκτίθενται στις εξαιρετικά αντίξοες καλοκαιρινές θερμοκρασίες της Κύπρου, έτσι και το συνθετικό γρασίδι, δεν μπορεί να είναι αιώνιο, ούτε εντελώς αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Πρέπει με άλλα λόγια να δεκτούν ότι και αυτό το προϊόν, θα μας χαρίζει για κάποια χρόνια όλα αυτά του τα πλεονεκτήματα, αλλά θα έρθει κάποια στιγμή και η ώρα για αντικατάστασή του. Αυτό η στιγμή, μάλιστα, μπορεί να διαφέρει αρκετά από καταναλωτή σε καταναλωτή, ανάλογα με το γούστο κάθε καταναλωτή. Εμείς στην ArtGrass, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους πελάτες μας, όταν θα έρθει η ώρα να αντικαταστήσουν τον χορτοτάπητά που αγόρασαν από κοντά μας, εξαιρετικές λύσεις που θα κάνουν την αντικατάσταση του χορτοτάπητα, οικονομικά ανώδυνη.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι με το πέρας της εγγύησης ενός χορτοτάπητα, αυτός θα είναι κατ΄ ανάγκη και άχρηστος. Συγκεκριμένα, τα εργοστάσια με τα οποία, εμείς, συνεργαζόμαστε, τα οποία θεωρούνται παγκόσμιας εμβέλειας στο είδος τους, μας διαβεβαιώνουν ότι τα προϊόντα τους είναι κατασκευασμένα με τις υψηλότερες διαθέσιμες αυτή τη στιγμή προδιαγραφές ποιότητας και αναμένεται να συνεχίσουν να είναι σε καλή κατάσταση αρκετά πέραν της εγγύησης που μας δίνουν.

Ποια η διαφορά μεταξύ ενός συνθετικού χορτοτάπητα από την Ευρώπη με ένα κινέζικο χορτοτάπητα;

Όσον αφορά στο θέμα της εμφάνισης, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος ένα κινέζικο από ένα ευρωπαϊκό χορτοτάπητα, αν μοιάζουν μεταξύ τους ως προς το σχεδιασμό τους.  Τις περισσότερες φορές οι κινέζικοι χορτοτάπητες είναι πιο δημοφιλείς ανάμεσα στους κύπριους αγοραστές, εξαιτίας του σχεδιασμού και της τρίχας που χρησιμοποιούν. Όσον αφορά στο θέμα της ποιότητας, γενικά θα λέγαμε ότι υπάρχουν καλοί ευρωπαϊκοί χορτοτάπητες, όπως υπάρχουν και καλοί κινέζικοι και το αντίθετο. Όμως, είναι, επίσης, αλήθεια, ότι είναι πολύ πιο πιθανό ένας ευρωπαϊκός χορτοτάπητας να συμμορφώνεται πλήρως με τι προδιαγραφές του, σε σχέση με ένα κινέζικο, πράγμα, όμως, που δεν μπορεί καθόλου εύκολα να φανεί όταν ο χορτοτάπητας ειναι καινούριος. Γενικά το σημαντικό είναι ανεξάρτητα από την προέλευση του χορτοτάπητα, να αγοράζονται γρασίδια από αναγνωρισμένα εργοστάσια και σοβαρούς προμηθευτές. Οι πελάτες πρέπει να έχουν υπόψην τους ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να πάρουν άριστης ποιότητας και εμφάνισης πραγματικό ευρωπαϊκό συνθετικό γρασίδι, σε τιμή χαμηλότερη από 30 ευρώ το τ.μ, συμπεριλαμβανομένης τοποθέτησης και ΦΠΑ.

Ποιες είναι οι διαστάσεις των ρολών του συνθετικού γρασιδιού;

Τα γρασίδια εισάγονται συνήθως σε ρολά μήκους 25 μέτρων και έχουν πλάτος 2 μέτρα και 4 μέτρα. Κάποτε εισάγονται και ρολά πλάτους 1 μέτρο και 3 μέτρα ή ακόμα και 5 μέτρα.

Είναι τα συνθετικά γρασίδια ασφαλή για τους ανθρώπους;

Τα συνθετικά γρασίδια που χρησιμοποιεί η εταιρεία μας είναι απόλυτα ασφαλή τόσο για τους ανθρώπους που τα χρησιμποποιούν όσο και για τα κατοικίδιά τους. Είναι κατασκευασμένα από  100%  καινούριες, μη ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, απαλλαγμένα από βαρέα μέταλλα. Διαθέτουν όλες τις διεθνείς πιστοποιήσεις ποιότητας, ασφάλειας και υγείας που προσφέρονται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Απόδειξη της ποιότητας των συνθετικών γρασιδιών που χρησιμοποιούμε είναι ότι ακόμα και σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες, δεν εκπέμπουν δυσάρεστες οσμές , όπως πολλοί θα έτυχε να νιώσετε το καλοκαίρι όταν βρίσκεστε κοντά σε επιφάνειες με συνθετικό χορτοτάπητα.

Πώς μπορούμε να έχουμε την προσφορά σας για τον κήπο μας;

Με μεγάλη μας χαρά και χωρίς καμία δέσμευση μπορούμε να επισκεφτούμε το  χώρο σας, για να επιθεωρήσουμε τις επιφάνεις που θέλετε να αξιοποιήσετε, να εντοπίσουμε πιθανές τεχνικές δυσκολίες και να σας δώσουμε τις δικές μας εισηγήσεις.

Πώς υπολογίζουμε το εμβαδό του συνθετικού γρασιδιού που θα τοποθετηθεί σε μία επιφάνεια;

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ερώτημα, αφού συνδέεται άμεσα με το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο πελάτης. Εμείς στην ArtGrass, επιμένουμε ότι η ποσότητα του συνθετικού γρασιδιού που θα τοποθετηθεί σε ένα χώρο πρέπει να υπολογίζεται επί τη παρουσία του πελάτη και αφού του εξηγήσουμε επί τόπου τον τρόπο υπολογισμού της ποσότητας που θα χρειαστεί. Σημαντικό είναι, επίσης, να  συζητήσουμε μαζί του εναλλακτικές λύσεις που θα του εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά πάντοτε χωρίς να επηρεάζεται η τελική ποιότητα της εργασίας μας. Αρχή μας είναι να εξοικονομήσουμε χρήματα στον πελάτη μας και όχι να πουλήσουμε περισσότερο γρασίδι.

Ποια άλλα προϊόντα και υπηρεσίες προσφέρει η εταιρεία σας, πέραν από το συνθετικό γρασίδι;

Κοντά μας θα βρείτε σχέδόν όλα τα είδη που θα χρειαστείτε για την κατασκευή του κήπου σας. Πέραν από το συνθετικό γρασίδι, διαθέτουμε λιανικά και χονδρικά άλλα είδη κήπου όπως διακοσμητικά χαλίκια και πέτρες, τεράστια ποικιλία σε φυτά, πατήματα, γλάστρες, ψησταριές και μεγάλη συλλλογή από διαχωριστικά για λασάνια. Στα πλαίσια της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών μας, σύντομα θα προσφέρουμε στους πελάτες μας διαχωριστικά τοίχου από wpc, πατώματα deck wpc. Επίσης, θα εγκαινιάσουμε τμήμα συντήρησης κήπων. Τέλος, αναλαμβάνουμε ειδικές κατασκευές στον κήπο σας, όπως πέργολες, διαχωριστικά τοίχου, μεταλλικές κατασκευές, κτλ.

Παρέχετε ευκολίες πληρωμής στους πελάτες σας;

ΝΑΙ, δίνουμε την ευκαιρία στους πελάτες μας  να κάνουν εφικτή την απόκτηση ενός ονειρεμένου κήπου προσφέροντας τους την ευκαιρία να επιλέξουν κάποιο από τα σχέδια πληρωμών που διαθέτουμε και τα οποία τους δίνουμε γραπτώς, μαζί με την προσφορά μας για τον κήπο τους.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι εμείς, σε καμία περίπτωση, δεν κάνουμε λόγο για μακροχρόνιες άτοκες δόσεις, ούτε υπερεκτιμούμε την τιμή των προϊόντων μας για όλους τους πελάτες μας, με τρόπο ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε άτοκες δόσεις σε μερικούς μόνο πελάτες που θα μας ζητήσουν ευκολίες πληρωμης. Έχουμε δημιουργήσει έξυπνα σχέδια πληρωμών, από τα οποία, κάθε πελάτης μας, μπορεί να επιλέξει το καταλληλότερο για τη δική του περίπτωση.